Energideklaration för BRF: Allt du behöver veta

02 oktober 2024 Lotta Alberius

Att förstå betydelsen och processen av en energideklaration brf kan vara avgörande för bostadsrättsföreningar (BRF). Energiutvärderingen inte bara hjälper till att identifiera hur energieffektiv en byggnad är, utan är också ett viktigt verktyg i arbetet med att minska energiförbrukningen och därigenom kostnader samt miljöpåverkan. I denna artikel utforskar vi energideklarationen hos BRF, hur den går till, vilka krav som ställs och tips för att förbättra energieffektiviteten i era fastigheter.

Vad är en energideklaration?

En energideklaration är ett dokument som innehåller viktig information om en byggnads energianvändning. För bostadsrättsföreningar är det ett lagkrav att ha en giltig energideklaration. Syftet är att ge ägare, bostadsrättsinnehavare och potentiella köpare insikt i fastighetens energistatus och för att stimulera intresset för energieffektivisering.

En väl utförd energideklaration ger information om fastighetens energiprestanda och rekommendationer för åtgärder som kan förbättra energieffektiviteten. Det omfattar alltifrån isolering och fönster till uppvärmningssystem och ventilation. Denna analys bidrar till att prioritera energibesparande investeringar och underhåll. En energideklaration är giltig i tio år och bör därefter förnyas.

Krav på energideklaration i BRF

Varje bostadsrättsförening är skyldig att se till att en energideklaration upprättas och hålls aktuell. Detta är inte bara ett verktyg för att förbättra byggnadens energieffektivitet utan också ett krav enligt svensk lag. Deklarationen måste utföras av en certifierad energiexpert och ska vara tillgänglig för alla medlemmar och de som är intresserade av att köpa en bostadsrätt i föreningen.

Förutom att det är ett krav, kan energideklarationen vara ett värdefullt verktyg för styrelsen i arbetet med att hantera och planera föreningens underhåll och investeringar. Genom att följa de rekommendationer som ges i deklarationen kan föreningen arbeta strategiskt med energieffektiviseringsåtgärder som bidrar till minskade driftkostnader och ett mer hållbart boende.

Processen för att erhålla energideklaration

För att få fram en energideklaration för en bostadsrättsförening, börjar man med att anlita en certifierad energiexpert. Experten kommer att göra en grundlig genomgång av föreningens byggnader, vilket inkluderar en kontroll av fastighetens yttre skick, uppvärmningssystem, ventilation och isolering. Därefter följer en analys av energianvändningsmönster baserat på tidigare energiräkningar.

Under besiktningen och analysen samlas data som sedan används för att beräkna byggnadens energiprestanda, vilket presenteras som ett energital eller energiklass. Resultatet visas i energideklarationen tillsammans med rekommendationer för förbättringar. Det är viktigt att hela processen innefattar en dialog med styrelsen, så att det finns en förståelse för de åtgärder som rekommenderas och hur de kan implementeras.

energideklaration brf

Tips för att förbättra energieffektiviteten

En långsiktig energistrategi för en bostadsrättsförening kan innehålla många olika insatser. Alltifrån enkla beteendeförändringar som att se till att fönster och dörrar inte står öppna onödigt länge, till mer komplexa åtgärder som att installera energieffektiva värmesystem eller tilläggsisolering. Nyckeln ligger i att välja de åtgärder som ger mest effekt för just er förening.

En effektiv startpunkt är att fokusera på att minska onödig energianvändning, som att se över tidsstyrning av belysning och temperatur. Därefter kan man överväga investeringar i modern teknik, som energieffektiva fönster eller solpaneler. Varje förändring bör utvärderas både kostnadsmässigt och med avseende på miljöpåverkan för att säkra att investeringen är sund både ekonomiskt och ekologiskt.

Sammanfattningsvis är energideklarationen ett viktigt dokument för en bostadsrättsförening, inte bara för att uppfylla lagkrav utan också som en del av styrelsens verktygsset för att skapa en hållbar och kostnadseffektiv fastighet. Vid behov av hjälp att utföra eller förstå er energideklaration, besök edek.nu för professionell hjälp och rådgivning för just er förening.

Fler nyheter